Zakaj ravno mi?

  • med sabo primerjajte cene in poiščite najcenejšo ponudbo za prodajo podjetja
  • z 1 povpraševanjem prejmite do 10 neobvezujočih ponudb
  • prihranite svoj dragoceni čas, saj ponudbe prejmete že v nekaj urah

In zakaj prodaja podjetja preko agencije?

  • ker je prodaja podjetja ali prepis opravljen v 48 urah
  • ker vso dokumentacijo za vas pripravi agencija, vi opravite samo podpis pri notarju
  • ker z našim kuponom privarčujete 200€

 

 Izpolnite obrazec in brezplačno prejmite do 10 ponudb.

Ime in priimek

Elektronska pošta, kamor pošljemo ponudbe

Telefonska številka (maksimalno 1 klic)

Kdaj želite prodati podjetje?

Dodatne opombe pri ustanovitvi podjetja

V življenju imamo ljudje vzpone in padce. Tako na osebnem področju, kot tudi v poslovnem svetu. Naučiti se moramo, da je to del življenja in vsak vzpon, kot tudi padec na kateremkoli področju sprejeti kot izkušnjo in se podati dalje po naši življenjski poti. V tem članku se bomo posvetili prodaji podjetja, ki je velikokrat posledica nekega spodrsljaja v poslovnem svetu, za katero smo bili krivi bodi si sami ali pa kdo drug, ki je za nas ali pa celo v našem imenu opravljal neko delo.

Prodaja podjetja je zelo običajna stvar

Morda se sprašujete zakaj je temu tako? Morda se sprašujete zakaj je toliko podjetij na trgu, ki jih je mogoče kupiti? Ste se morda kdaj vprašali zakaj neki ta podjetja niso uspela preživeti na trgu tako kot so si želela in zakaj so ravno ta podjetja pristala tam kjer so danes? Odgovori na to so različni, vsekakor pa niso vsi takšni, na katere bi pomislili na prvo žogo. Večina ljudi si predstavlja, da ko gre za prodajo podjetja preprosto ne more biti nič drugega kot prezadolženi lastniki, ki nujno potrebujejo denar, da lahko pokrijejo svoj dolg. Nekateri bi seveda pomislili, da gre podjetju slabo in se lastniki želijo le tega v najkrajšem možnem času tudi znebiti. Če ste opazili naštevamo samo slabe razloge, ki naj bi bilo glavni za prodajo številnih podjetij.

Pa temu ni tako! Nekatera podjetja se prodajajo izključno zato, ker so se lastniki odločili, da bodo vajeti prepustili nekomu drugemu, ki je po njihovem mnenju boljši lastnik podjetja od njih. Ljudje, ki sedaj prihajajo na trg imajo veliko idej in veliko željo po ustvarjanju. Le zakaj bi nek starejši podjetnik še plačeval velike zneske za izobraževanja in podobno, ko pa lahko preprosto svoje delo prepusti veliko mlajšemu, sposobnejšemu lastniku, ki bo za njegovo podjetje skrbel bolje in ki bo poskrbel, da prodaja podjetja še dolga leta ne bo potrebna.

prodaja podjetja

Kako se opravi prodaja podjetja?

Ne glede na razloge, zakaj se nek podjetnik odloči svoje podjetje prodati se je potrebno zavedati, da je postopek prodaje več ali manj enak za vsa podjetja. Podjetje v fazi prodaje poizkuša najti kupca, ki bo vložil denar v neko podjetje ali organizacijo in jo na ta način rešil. Podjetja, ki se prodajajo niso nujno slaba, seveda pa je kvalitetno podjetje zelo drago in ga je skoraj da nemogoče kupiti v kolikor nimate zares dobrega poslovnega načrta, s katerim bi prepričali obstoječe lastnike in v kolikor nimate kar precejšnjega kupčka denarja, saj prodaja podjetja, ki je še vedno zelo aktivno in dobro ni ravno lahko dobiti po nizki ceni.

Ste tudi sami pričeli razmišljati o tem, da bi kupili podjetje? Prodaja podjetja je namenjena prav takšnim ljudem oziroma podjetnikom, ki bi radi prevzeli podjetje, ki ima nekako že ustaljene svoje trženjske poti in poslovno strategijo, saj je veliko podjetnikom ne ljubi postavljati novega podjetja od temeljev naprej. Prodaja podjetja tako bodočim kupcem nudi poslovno priložnost in v kolikor gre za dobro poslovno priložnost se hitro zgodi, da se podjetje kaj hitro proda.

Prodaja podjetja se velikokrat izvede tako, da se kupca poišče že veliko pred javno objavo, da se bo neko podjetje prodalo. Na takšen način si lahko močna in bogata podjetja pridobijo nova podjetja, ki imajo še zelo veliko potenciala, ki ga lahko dosežejo.

Zakaj pa prodaja podjetja ni najboljša odločitev?

No pa da ne bo govora samo o tem kakšne prednosti prinaša prodaja podjetja, smo se odločili, da napišemo tudi nekaj slabših lastnosti prodaje le tega. Nekateri ljudje so vse svoje življenje posvetili izgradnji in postaviti nekega podjetja, kasneje pa so se le temu odrekli in ga prodali nekomu drugemu, ki naj bi to podjetje peljal naprej. Velikokrat se je kaj kmalu zgodilo to, da so se novi lastniki odločili na novo kupljeno podjetje zapreti, saj niso videli več nobene svetle plati le tega. V tem primeru je bilo življenjsko delo nekega bivšega podjetnika uničeno in prav gotovo mu ni bilo lahko gledati kako so uničili njegovo podjetje.

Prodaja podjetja, ki ima ustaljene dobre poslovne običaje in dobro poslovno ime je vsekakor škoda prodati, saj smo verjetno vanj vlagali leta in leta našega truda in dela. Ko se odločimo, da bomo podjetje prodali izgubimo nad njim vsakršen  nadzor, kar je lahko zelo boleče v kolikor smo bili na naše podjetje močno navezani. Ni malo primerov, ko so podjetniki težko preboleli prodajo svojega lastnega podjetja, ki jim je pomenilo ogromno, pa ne samo z vidika premoženja, pač pa tudi s stališča življenjskega dela, ki so ga vložili v neko podjetje.

Preden se podjetnik odloči za prodajo podjetja mu svetujemo da o tem temeljito premisli. Nekateri pravijo, da vedno obstajajo rešitve kako se lahko neko podjetje ponovno postavi na noge, kar bi lahko vlilo malo samozavesti vsem, ki so se odločili, da bodo obupali nad svojim podjetjem in se preizkusili v čem popolnoma drugem.