Zakaj ravno mi?

  • med sabo primerjajte cene in poiščite najcenejšo ponudbo za nakup podjetja
  • z 1 povpraševanjem prejmite do 10 neobvezujočih ponudb
  • prihranite svoj dragoceni čas, saj ponudbe prejmete že v nekaj urah

In zakaj nakup podjetja preko agencije?

  • ker ne potrebujete 7.500 € ustanovnega kapitala
  • ker je nakup podjetja ali prepis opravljen v 48 urah
  • ker vso dokumentacijo za vas pripravi agencija, vi opravite samo podpis pri notarju
  • ker z našim kuponom privarčujete 200€

Izpolnite obrazec in brezplačno prejmite do 10 ponudb.

Ime in priimek

Elektronska pošta, kamor pošljemo ponudbe

Telefonska številka (maksimalno 1 klic)

Kdaj želite opraviti nakup podjetja?

Dodatne opombe pri nakupu podjetja

Prav tako kot lahko kupite karkoli drugega, lahko kupite tudi podjetje. Po različnih medijih je veliko govora o tem, da se vsake toliko prodajajo kakšna podjetja, ki seveda na trgu lahko dosegajo vrtoglave zneske, saj v medije običajno pridejo samo nakupi podjetij, ki so tako velika, da so posledično zanimiva širši javnosti. Nakup podjetja velike organizacije je lahko zelo zapleten postopek, v katerem lahko pride do velikih zapletov, neskončno dolgih pogajanj in vsakodnevnih preobratov. Pri prodaji in nakupih velikih podjetij je običajno vključenih veliko število pravnih strokovnjakov in strokovnjakov, ki imajo odlične pogajalske sposobnosti. Nakup podjetja je lahko dolgotrajen postopek v kolikor se ga lotimo na napačen način, ali pa v primeru, da gre za nakup resnično kompleksnega podjetja oziroma organizacije, saj je pri takšnih vrstah organizacij pred prodajo oziroma nakupom potrebno urediti nešteto papirjev, dovoljenj in prepisov.

Zakaj se podjetja prodajajo?

Kot smo omenili, se velikokrat prodajajo podjetja, ki dosežejo gromozanske vrednosti, toda to še en pomeni, da je podjetje pripravljeno na prodajo samo takrat, ko je veliko vredno. V največ primerih se prodajajo podjetja, ki so nekako zašla v težave in nikakor ne vidijo poti naprej. Lastniki takšnih podjetij se običajno odločijo, da bodo takšna podjetja prodali nekomu, ki ima sveže ideje, nov zagon, nove kompetence in seveda najpomembnejše – kapital!

Kapital je v veliko primerih ključnega pomena pri nakupu podjetja, saj lahko denarna injekcija reši potapljajoče se podjetje in prav zato se veliko podjetnikov, ki so v svoje podjetje vložili leta in leta trdega dela raje odloči, da bodo podjetje predali nekomu drugemu, kot pa da bi ga pustili umreti. Takšna navezanost na podjetje oziroma neko organizacijo je značilna predvsem za podjetnike, ki so svoje podjetje zgradili od temeljev navzgor. Takšnim ljudem je izredno težko gledati kako njihovo podjetje umira, zato se raje odločijo, da ga bodo prodali in ga na ta način rešili.

nakup podjetja

Kaj vam lahko prinese nakup podjetja?

Pa da v tem članku ne bo govora samo o slabi plati prodaje podjetja, se bomo raje osredotočili na pozitivne lastnosti, ki jih prodaja nekega podjetja ali organizacije lahko doprinese celotnemu gospodarstvu. Kot verjetno veste je gospodarstvo zgrajeno na podjetjih in podjetnikih, ki se ukvarjajo z različnimi pridobitnimi dejavnostmi. Nakup podjetja lahko predstavlja bližnjico so včasih dejali, saj lahko preskočimo kar nekaj začetnih podjetniških korakov, ki pa so običajno najtežji!

Seveda nakup podjetja ne pomeni, da vam ne bo potrebno biti aktiven in se boriti z preživetje le tega, pač pa nakup podjetja v veliko primerih pomeni nekaj popolnoma drugega. Velikokrat nakup kakšne organizacije pomeni, da moramo vse svoje razpoložljive sile usmeriti v reševanje podjetja in grajenje novih temeljev, da bo podjetje lahko ponovno začelo dobro poslovati na ciljnem trgu.

Nekateri podjetniki, ki imajo že veliko izkušenj zelo dobro poznajo trg in imajo zelo dobro razvite strategije, ki lahko potapljajoče se podjetje ponovno povrnejo na zeleno vejo. Nemalo podjetnikom je uspelo v zelo kratkem času podjetje obuditi od mrtvih in ga ponovno postaviti na trg. Seveda je za nekaj takšnega potrebnih vrsto let izkušenj. veliko različnih znanj in dobro intuicijo, ki je lahko v poslovnem svetu včasih celo ključnega pomena za uspeh.

Nakup manjših podjetij

Običajno je govora samo o nakupih večjih podjetij, saj te nakupi odmevajo daleč naokoli. Mediji so lačni zgodb o prodaji in nepravilnostih, ki se običajno dogajajo pri prodaji večjih, svetovno znanih podjetij. Prodaje manjših a prav tako ambicioznih podjetij je tako nekako v senci omenjenih velikanov, zato je o njih bolj malo govora. Kakorkoli že, v kolikor ste oseba, ki bolj podrobno spremlja dogajanje na trgu podjetij, potem veste, da se vsake toliko na trgu pojavi kakšno podjetje, ki ima resnično zelo velik potencial in se da z njim vsekakor zelo dobro poslovati v kolikor ga seveda prevzamejo sposobni ljudje, ki vedo kako se tem stvarem streže.

Nakup manjšega podjetja je lahko tudi zelo poceni investicija v zelo svetlo prihodnost. Nekateri podjetniki, predvsem tisti, ki se na podjetniško pot šele podajajo se odločijo, da bodo za manjši kupček denarja kupili neko podjetje, ki ima nekaj potenciala, nima pa pravih ljudi in kapitala, da bi lahko na trgu kvalitetno raztegnil svoje lovke in pričel poslovati. Ko nakup podjetja o kakršnem sedaj govorimo prevzame nek mladi podjetnik ali podjetnica je v podjetje že na samem začetku prišlo novo, sveže znanje, ki je žejo dokazovanja in uspehov. Pomembno je, da podjetja kupujejo ljudje, ki imajo željo delovati na trgu, saj je nakup podjetja velikokrat bil že popoln polom, saj je neko podjetje prevzel podjetnik, ki dejansko ni imel začrtane poti in vizije, kako bo to podjetje postavil na noge. Takšen prevzem podjetja je že na samem začetku takoj obsojen na propad.

Prednosti, ki vam jih prinaša nakup podjetja:

– nižji stroški, saj ni potrebno vlagati veliko denarja v ustanovitev podjetja in postavljanje temeljev le tega

– dobite podjetje, ki ima morda že nekako uveljavljeno svoje ime na trgu, kar seveda veliko šteje

– vedno lahko preverite kaj kupujete

– nekakšna bližnjica do pričetka vašega poslovanja